Futurama III 1960

Hradec Kraloveban készítették őket 1959-62 között, összesen 4000 darabot.
Futurama I -es gitárt a Drevokov Blatneban gyártották, ami eredetileg bútorgyárnak épült. Ezt követően megszűnt a hangszergyártás. Az ősök készültek itt: a Resonet Akord, Arioso, Grazioso I, II, Arco, Gibson Cremona Luby, Neoton Basso.
Futurama III több változatban ismert.
Kétféle hangszedő: oldalra, illetve lapra szerelt kimeneti csatlakozóval, több féle tremoló konstrukció. A felső felfüggesztése a korábbinak a csúcson, később a felső szarv belső oldalán kapott helyet.
Közös jellemző a hármas kapcsoló, (ami még a Resonet Graziosoból
ered) és a három hangszedő. Koptató is kétféle, a hangszedők különbözősége miatt.
A méreteit most kihagyom, mert a Jolana Graziosonál már ismertettem.
Sajátom egy jól működő , de idegen nyakkal felújított gitár.
Azért vettem meg, mert volt egy eredeti Grazioso nyakam, amit
felújítottam. Voltak még hiányosságok, ezeket természetesen visszaállítottam.

10 thoughts on “Futurama III 1960”

 1. Ilyen az én gitárom, 1962-ben vásárolta apám a bátyámnak, de többnyire én használtam, s a halála után végleg az enyém lett. A fehér koptató az integrált elektronikával sajnos nincs meg, a bátyám kidobta, mert nagyon gyengén szólt vele, helyette sima fehér műanyag koptató van rajta Wilkinson pu-kal. Kár, hogy kidobta. Cserébe nagyon szépen szól. A nyaka fel van újítva, a kulcsok, híd kicserélve. Sokkal könnyebben játszható, mint eredetileg, bár így nem igazi vintage hangszer. Azért ha kapnék eredeti koptatólapot elektronikával, érdekelne.

  1. Tisztelt Dr. Göndöcs István Úr!
   Tartok tőle, hogy csak tépjük a szánkat ezen a fórumon, de a honlap üzemeltetője már nincs velünk. Kettővel Ön előtt én is hozzá fordultam, de még nem kaptam választ. A legutolsó választ, amit megtaláltam itt a honlapon 2018. 12. 15-én tette fel a gyűjtő. A kérdésem elküldése óta rendszeresen nézegetem, de másoknak sem írt a honlapon választ. Az Ön ötletét rendkívül érdekesnek találom, kíváncsi lennék, hogy mire akarja használni azt a gitárt, hátha akadna jobb megoldás is. A saját részemre én már megtaláltam.
   Üdvözlettel, Barna Demeter

   1. Szép jó napot érdeklődni szeretnék hogy mit ér egy ijen gitár Eredeti Futurama lll válaszát előre is köszönöm

    1. Ödvözlöm Viktória ! Több változata létezik a futuramáknak. Küldjön képet a
     gitárról, akkor tudok értéket mondani. Talán vételi ajánlatot is.
     Az alábbi címre terbe.laszlo@gmail.com
     Tisztelettel :Terbe László

  2. Tisztelt Göndöcs Úr !
   Gratulálok a gitárhoz ! A sajátom rosszabb állapotban volt mint az Öné.
   Sajnos gyenge pontjuk a koptató (is) a Jolanáknak .
   Koptatója sem volt EBAY-RÓL SIKRÜLT BESZEREZNEM TÖRÖTTEN.
   Eredeti beszerzése lehetetlen feladat. Egy Szlovák oldalon
   már láttam után gyártottat hírdetni. https://hudba.bazos.sk/?hledat=jolana&hlokalita=&humkreis=25&cenaod=&cenado=&order=
   Remélem sikerül a beszerzés.
   Terbe László

   1. Kedves Demeter,
    köszönöm a válaszát. Csak otthon használom a gitárt, lényegében nosztalgiából tartom és nem szándékozom eladni. Eredetileg azért újítottam fel, hogy végre jobb gitár legyen belőle, mint új korában volt, ez nem kevés küzdelem és költség árán majdnem sikerült is. A legnagyobb gondot a szabványnál keskenyebb húrláb okozta. Az eredetit kidobtam, mert kikoptak a kis húralátéteket tartó rések és kipotyogtak belőle az alátétek. Egy „hangszerész” egy jelöletlen állítható Schaller húrlábat beköszörült a szabvány elosztásra, mert elfelejtette, hogy direkt azért vettem jelöletlent, mert nem szabványos a húrkiosztás. Ebből adódóan a szélső húrok állandóan lecsúsztak oldalra játék közben. A másodikat egy jó szakember csinálta, ez már majdnem teljesen jó lett. Az eredeti koptató és elektronika csak az eredetiség miatt érdekel, hogy úgy nézzen ki, mint új korában. Az egyenkénti kapcsoló előnye volt, hogy minden kombinációban lehetett használni a 3 hangszedőt. Szép finom hangja volt egyébként, csak a jel volt gyenge az akkori nyuszi erősítőkhöz (60-as évek). Most humbucker pu-k vannak rajta, nagyon szépen szól, elég jó kis gitár lett belőle. Azért érdekelne, hogy milyen megoldást talált.
    Viktóriának válaszolom, hogy fogalmam sincs, mit ér a gitár, de mint írtam nem szeretném eladni, ezért nem is próbáltam belőni az értékét.
    Terbe Lászlónak is köszönöm a választ. Keresgélek.

  3. Tisztelt István a nagyapám gyűjteményéből van nállam egy ijen gitár ha érdekli Futurama lll piros

   1. Kedves Viktória,
    valójában megvan a régi gitárom, nagyon szép, rendben van, szépen szól és könnyű játszani rajta (sokkal jobb, mint új korában volt), csak örülnék, ha eredeti alkatrészek lennének rajta. Mi van a nagypapától származó gitáron? (Koptató műanyag lap a teljes elektronikával, húrláb, eredeti kulcsok – ezek hiányoznak.) Milyen állapotban van? Mennyit kérne érte?
    Tud-e fotót küldeni?

    1. Úgy látszik, Viktória azóta sem akarja eladni a gitárt. Ha meggondolta volna magát, kérem, írjon az alábbi címre

     1. Kedves István !
      Viktória gitárját megvettem. Feltette a Jófogásra is. Ott láttam meg. Itt az ára érdekelte.
      Csak rossz helyre tette fel. Az ismertetők között megtalálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük