Vikomt 1973

Jolana Vikomt( Jolaňácké Vikomtka ) Fender Telecaster copy.

Talán az egyik legegyszerűbb Jolana konstrukció. Egy „Alapgitár”. Valamikor 1952 környékén alkotta meg a Fender a Telacaster  elektromos (lap)gitár semmi mással össze nem téveszthető formáját. Test és a fejformája eltérő lett, mint az addig megszokott átlag gitároknál.

A Jolana gitárok gyárát is elérte az idők szele, 1973–at írunk! 🙂
Így itt is terveztek, alkottak egy Telecaster gitár testet és nyakat. A Jolana Vikomt egy Telecaster „gitárcsalád” modellje az IRIS kistestvére.. a sorozat egyik konstrukciója. Melyet követett az egyhangszedős Vikomt bass.

AZ IRIS – Vikomt különbség messziről látszik : Vikomt-ra nem szereltek tremolót, Egyhangszedős
Test : kőrisfa de készült fenyő vagy valami könnyebb fából is. Érdekessége, hogy a tömör testbe belemartak egy „F” lyukat.
Nyak:Anyaga Juharfa. A fejformája Fender Telecaster copy.. Azonos az IRIS nyakkal. Rózsafa vagy Bükkfa fogólappal. Csavarozott, 628mm–es ( rövid ) menzúrás. 21 bund (érintő). Ezen is van „0”-ik bund, mint a legtöbb korai Jolana gitáron. A nyakmerevítő pálca a test felől állítható. A Jolana Tornado – nál bevált egysoros hangolókulcs került rá. Annyi a különbség, hogy itt a kulcsok tengelyére műanyag „tollak” kerültek. Minden esetben. A bass               változat is.                                                                                                                                 Lajos Úr megjegyzése :

Háromféle nyakprofillal találkoztam.

  1. Kerek „D” profil
  2. Lapított „C – D „ profil.
  3.  Fenderes vékony

Véleményem szerint tudatosan, választékbővítés céljából készíthették így, mert nem mindenkinek kényelmes az egyiken vagy a másikon játszani. (Vagy esetleg nem egy műszakban gyártották?) A kezünk sem egyforma.

Elektronika :

Jellegzetes telecaster formájú műanyag koptatója van. Erre van fölszerelve az egy db. Single coil sín vagy penge mágneses hangszedő. (Ki hogy hívja!) Ebből a fajta hangszedőből készült alnico mágneses változat is. A két csavar és rúgó segítségével a magassága állítható.

Külön fémlapon van fölszerelve egy hangerő és egy hangszín potméter.

A fentiek miatt nem kellett átfúrni a testet.

Bridge ( Híd ): Jolana konstrukció. Nem fix rögzítésű. Magassága és a húrok menzúra hossza egy-egy csavarral külön állítható. Hibája, hogy rossz beállítás esetén rezonál
Húrláb : Tremoló helyett ezen egy  húrláb van. „L” profilu 2mm vastag lapos vas. Rácsavarozva a test alsó részére.
Készítettek hozzá egy nagyon szép krómozott  a testbe pattinthatós takarót. Becenevén „Hamutartó”-t. Kényelmessé teszi a játékot mert kitámasztja a gitáros kezét is.

Csavarhúzó felkerült a felső szarv belső felére.

Súly : 3,00 kg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük