Jolana Grazioso 1961

Az ötvenes évek végének, és a hatvanas évek elejének egyik legsikeresebb gitárja volt, nyugat Európában is. Ott Futurama néven értékesítették, a SELMER-rel kötött export szerződés alapján. 1955-ben jelent ez az akkor új típusú testforma, (solid body) a FENDER STRATOCASTER  mintájára. Korát megelőző, egyedi tremolót készítettek hozzá. (Floyd Rose) Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon a Resonet Grazioso is aranyérmet kapott.

Krnovban készült .1955 és 59 között összesen 4 000 db.

Grazioso gitárt használtak egy időben :                                                                   GEORGE HARRISON , JIMMY PAGE,   ERIC CLAPTON                             TOM Mc GUINNES (Manfred Mann)                                                                       Harrison  Futurama gitárja 1964-ben kisorsolásra került, egy magazin jóvoltából. Azonban a nyertes inkább a pénzt                                  választotta.Így a kiadó tulajdonában maradt.(Még ma is ott van.)           Harrison egy gitárja 1999- ben 90000 dollárért kelt el.

   2019 06 12-én Árverezik ezt a Futurama gitárt ! Ára várhatóan 290 000 -350 000 dollár közé tehető                                                                       Elkelt : 97,5 millió forint ! +jutalék.  250 000 Angol font.!

Test: bükk vagy éger
Nyak: juhar
Súly: 3,20 kg
Elektronika: kettő vagy három hangszedő (Single Coil.              Menzúra hossza 660 mm

A híres Jolana csavarhúzó a Grasioson jelent meg először.

A sajátom 1961-as Jolana Grasioso, utolsó a sorozatban.                          A Grasiozók  test vastagsága 40 mm . a Star sorozat 30 mm . A test kontúr vonala is nagyobb.  További különbség, hogy a Starok alsó szarva hegyesebb.
HRADEC KRALOVE-ban készült. 3000 Forintért jutottam egy üres testhez és a nyakhoz. Azután egy másik nyak került rá. A hangszedők méretre azonos, 4,45 Ohmos, készen  kapható  autentikus darabok. (Később sikerült gyárira cserélnem őket) A koptató alakja bele van marva a test felső lapjába, ezért egyszerű volt lekövetni az alakját készítéskor. Nagyobb feladat volt a kapcsolók kialakítása. A 60-as években használt éjjeli lámpák kapcsolói az alapok. Még TESLA potméterek is kerültek rá.

Tremolo:
Egy nagyon egyszerű konstrukciójú, de nagyszerű Tremoló került rá. Ezzel gyártották a 70-es évek végéig a Jolana lapgitárokat, melyeket szólógitárként árultak. ( Pl. Star, Íris, Galaxis, stb ) Előnye, hogy egy csavarral még a rúgóerő is állítható, aminek következtében nehezebben hangolódnak el a húrok.                                                                        A szintén 1960-as gyártású Futurama III tremolója egyben van a híddal . Az közvetlen utódja a Szent Grálnak  tartott Resonet    Graziosonak.   

Híd:
Korai FRAMUS gitárok mintájára készült. (Bükkfa) Kétrészes és kettő darab csavarral állítható a magassága illetve a húrok magassága. Hosszában 4 db befűrészelés van amibe gitár bund darabokat lehet beletenni. A befűrészelések célja pedig, hogy így már húronként „finomhangolható” a gitár. Saját készítés.

Festése: 2-K autófesték.
Tüzelni akarták, de így HANGSZER lett újra.

 

3 thoughts on “Jolana Grazioso 1961”

  1. Most állítok talpra egy 1960-as Grazioso-t. A kulcsokat cserélni kellett, és fix (tune-o-matic) húrlábat építek be (az eredeti elveszett). Megnéztem a későbbi szériákat, abban már ilyen hardverrel gyártották a hangszereket. A hangszedők elég zajosak, háromból kettő szól, azokat sorba kötöttem. A billentyű sort kiiktattam, mert bizonytalan a működése. Teljes elektronika és vezeték csere, jack aljzatra átalakítás… Így lett egy szép vitrin gitár, ami meg is szólal és tartja a hangolást…

    1. Gratulálok a gitárhoz. Nagyon ritka, ma már a Grazioso. Örömmel látnák képeket róla.

  2. Nekem is volt egy Graziosom,64-ben kaptam,Fiesta Red lakkozással.Gyönyörü darab volt,de voltak hiányosságai!Pl.a PU-ok teljesen használhatatlanok voltak,a hid nem volt rögzitve!!!!Természetesen minden leirás nélkül árusitották,igy fogalmunk sem volt a mensur-hosszrol,a nyakpálcárol stb…Nagyon jó volt a nyak formálya,élvezet volt játszani vele!De aztán jöttek a Fenderek,sajnos a Jolana hozzájuk képest szinte primitiv volt!Késöbb kaptam(vettem)egy Rubint,az már szinte használhatatlan volt,csak diszként mutatott jól….Sorry a kritikáért,de hát ez azén tapasztalatom volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük