Graziella I 1967

A három hangszedős Tornado-t követte, a Graziella egy vagy kettő hangszedővel. A jellegzetes Jolana Bigsby tremoló, a test és a nyak formája is azonos. Elektronikája a legegyszerűbb alapkapcsolás, viszont korrekt! Érdekesség a hangszín potméter helyén lévő                  hangszín kapcsoló. Bár egy single hangszedője van, a kapcsolóval        nyaki és hídi  hangszín is állítható.                                                                              Húrláb lehet a Tornadó-ból megismert tremolós, vagy a betűs is.      A híd is készült a Tornadó féle és a Star sorozaton használtakkal is.    Súlya : 3.05 kg

Az enyém különlegessége, hogy egy hangszedős. Még képet is alig találok róla máshol. Csak a testet és a nyakat a kulcsokkal együtt sikerült megvásárolnom, így árulták.
A testbe korábban valaki egy téglalap alakú lyukat vágott a kapcsolóknak, gondolom Tornado-t (vagy valami hasonlót) akart belőle készíteni. Akkor kezdett igazán érdekelni amikor rájöttem, hogy mennyire ritka  az egy hangszedős változat. (Később hozzá-          jutottam egy jobb állapotúhoz.) Bár a festése ennek is rossz volt.Apránként sikerült a hiányzó alkatrészeket beszerezni. (2 év alatt)
A szegélyek rendben voltak, csak a lyukat kellett eltüntetni. Az eredmény egy kényelmes nyakú, könnyen játszható, tiszta hangú hangszer.

Egy előző,  humbuckeres verzió a kedvenc gyakorló gitárom volt.
Festése: alapozás nitro szórógitt- csiszolás – 2K alapozó – csiszolás – 2K bázis festék (fekete és piros) – 2K lakk.

A végeredmény a képen látható !

4 thoughts on “Graziella I 1967”

 1. Gyerekek!…… még 2023 ban is van egy hangszedős Graciella! Sírva vettem meg, mert az alját a pára lemezesen felszedte (amúgy a testen a festés tiszta hosszirányú repedés), a tremort előjegyezte a savas korrózió…meg drága is volt… de ha ritka, ezért nem sírok annyira. A krómozás a gyenge láncszem nálam, vidéken…

 2. Sziasztok !
  Nekem is van egy ugyan ilyen egy hangszedős gitárom de sajnos a nyak néhány bundnál kitöredezett illetve a lakkozás is sérült jó pár helyen. Szeretném restauráltatni. Kérdezném, hogy van -e erre lehetőség és vajon mennyibe kerülne. Egyébként az elektronika rendben működik. Több mint 40 éve van nálam ez a hangszer. Kérésre képet is tudok küldeni.

  Köszönöm elöre is…
  Üdvözlettel : Blázsi János

 3. Szia !

  Nekem is sikerűlt egy ilyen gyönyörűségre szert tennem, csak valaki teljesen szét barmolta az eredeti bekötését. Tudnál nekem segíteni ? pl egy kapcsolási rajzzal.

  Üdv: Sanyi

  1. Szia Sanyi !
   Sajnos az elektronika az egyik gyengém.
   Ebben volt egy nagy segítőm, de Ő már az égből figyel.
   Azt gondolom tudod , milyen ritka az egy
   hangszedős Graziella.A fenti kapcsolóval lehetett
   nyaki és hídi hangszíneket állítani.Ha megvan ez
   a kapcsoló, akkor egy elektromos szaki tud segíteni.
   A „Mr Kis Okos”-ban vannak kapcsolási rajzok (nagyíthatók”
   A Graziella 2 rajzát megtaláltam ,az egyest nem.
   Ha eladnád ,jelezd.
   Terbe László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük