Kolor 1973

HRADEC KRALOVE-ban a Jolana Kolor és a Rubin az „Új Gazdasági Mechanizmus” figyelembe vételével született. A lényeg az előállítási költségek lefaragása volt. 1973 és 76 között 4000 darabot gyártottak.

Egy jó időszak után (Tornado, Alexandra, Graziella) indították útjára és ezt a sorozatot nehéz volt túlszárnyalni… nem is sikerült.

Pedig szemre tetszetős a hangszer, a formája FENDER CORONADO. Hangja elektronika nélkül, fület sértő jellegtelen dobozhang. Gondolom a felhasznált faanyagokból és merevítésekből adódóan.

Új fejlesztés a váltó kapcsolót és a potmétereket tartó lemez. (nem) Kicsit TELECASTERES. A  küllős húrláb is új fejlesztés, érdekes a húr hosszának állíthatósága. Szerepe az oktáv pontosságánál lényeges. Vagy nem ? Elmélet szerint nem.

A 4mm-es menetek miatt gyenge lett, ami miatt gyakran átalakították a későbbiekben. A híd akkor már tíz éves bevált konstrukció volt. Hangszedői is az előzőleg már bizonyított single coil-ok. Menzúrája megegyezik a Tornado és Alexandra távolságáéval (630 mm). Nyakat is ezek szerint választottak. Így lett a gitár neve Kolor vagy Rubin.

A képeken látható Kolor romos, maradék hangszerekből készült. Volt egy lecsiszolt, kopasz Rubinom. Ennek a nyaka került felújítás után az Alexandrára, aztán a test sem Rubin-ként folytatta tovább életét. Nyaka egy leharcolt, hiányos Tornado-ban haldoklott.                  A Kolor nyaka 0-dik bundal  rendelkezik. A Tornadó pedig nem.

A húrláb saját készítés. Nem lett rossz, de azóta lett eredeti is. Lehet, hogy majd átszerelem.  A képen látható potméter gombok egy tornádón voltak előzőleg. Láttam már Jolanás képeken ilyen gombokat. Ritka, de szerintem gyári. Színe a basszus után lett kétszínű kék. (Bocs de létezik „alkotói szabadság” ;)) és így jobb a falon az összkép. Hat húrost még nem láttam kék színben.

Súlya : 2,90 kg

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=e0nPTO_cKrY

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük